Vilka filer man kan ta emot, får mindre och mindre betydelse för moderna servicebyråer. De flesta layout- och ordbehandlingsprogram kan idag lämna färdiga pdf-filer. Det innebär att du som kund han ha betydligt större kontroll på hur den färdiga trycksaken kommer att se ut. Naturligtvis finns det "fallgropar" som man kan hamna i, men prata med oss om du är osäker. Eller läs här om problem som är mer eller mindre vanliga. Vi ska försöka att uppdatera listan med problem efter hand.

De krav vi ställer på pdf-filer är att de ska vara "tryckoptimerade". Vad vi menar med tryckoptimerade, är att de ska ha en full upplösning (ca 300dpi) och vara sparade i CMYK-läge. Det bästa är om de är sparade med våra inställningar, och med bilder som är konverterade med våra ICC-profiler som grund. Läs mer om detta här.

Naturligtvis kan vi fortfarande ta emot filer som är skapade i de vanliga layout-programmen (InDesign, QuoarkXPress, PageMaker m.fl.). Vi kan även ta emot filer skapade med Word och andra ordbehandlingsprogram, men då måste vi debitera den tid vi tvingas lägga ner för att slutresultatet ska bli så som du, som kund, vill ha det.

När det gäller hur du ska leverera ditt material till oss, kan du läsa här.

dator